Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Een jaar lang tentoongesteld!

  • Paul

    Ik heb afgelopen maanden meegeholpen aan het toevoegen en bedenken van welke verschillende objecten in mijn verzameling eraan bijdragen aan de tentoonstelling van Sesamstraat.

    Een leuke bijkomstigheid als verzamelaar om zo nog wat met je verzameling te kunnen doen, behalve dan thuis in je vitrinekast of in dozen te bewaren.

    Zaterdag ga ik naar het museum on er een dag alles klaar te zetten en teksten te bedenken voor bij de objecten en andere toevoegingen van de tentoonstelling. En op 28 februari is het dan zover.. de officiele opening (voor genodigden) van de tentoonstelling. Ik ben benieuwd!

    Het gaat hier om een originele, legitieme en vooral zorgvuldig uitgedachte tentoonstelling van het kinderprogramma Sesamstraat.

    Sesamstraat: Schuif gezellig aan richt zich vooral op kinderen vanaf 3 jaar, maar is ook zeker voor oudere kinderen, jongeren en volwassenen de moeite waard. In de loop der tijd is Sesamstraat niet wezenlijk veranderd, waardoor de tentoonstelling jongeren en volwassenen ongetwijfeld een vertrouwd en herkenbaar beeld geeft.

    De tentoonstelling bestaat uit vijf onderwerpen: Welkom in Sesamstraat, De verhaaltjes van Sesamstraat, Hoe Sesamstraat begon, Sesamstraat wereldwijd en Achter de schermen bij Sesamstraat.

    Welkom in Sesamstraat

    Een groot deel van het Sesamstraatdecor staat opgesteld. Daardoor is het net alsof je in het huidige Sesamstraat loopt en zelf op de televisie bent. Zo staan er grote broccolibomen, de auto van Tommy en de toren van buurman Baasje. Ook het pak van meneer Aart is te bewonderen. Kinderen mogen gezellig knutselen in de Ieniemienie Knutselclub, met blokken hun eigen decor bouwen en meedoen met De vraag van vandaag.

    De verhaaltjes

    Het voorlezen of vertellen van een verhaaltje aan de hand van illustraties is een vast onderdeel aan het einde van het programma. Sesamstraat werkt voor de illustraties samen met verschillende illustratoren. In Sesamstraat: schuif gezellig aan zijn zo’n 50 originele illustraties en 25 animaties te zien, van onder andere Charlotte Vonk (Prins Vads), Jet Boeke (Dikkie Dik) en Ingeborg van der Steijn (Fiep). Deze verhaaltjes en illustraties zijn allemaal speciaal geschreven en getekend voor het televisieprogramma.

    Hoe het begon

    Het concept van het programma Sesamstraat komt uit Amerika. De filosofie en ideologie zijn geïnitieerd door de educatieve non-profitorganisatie Sesame Workshop. De tentoonstelling laat in woord en beeld zien wat Sesame Workshop beoogt: `Het voorbereiden van elk kind op school, met de nadruk op leren lezen en schrijven, leren rekenen en tellen, sociale en emotionele ontwikkeling, respect en begrip voor elkaar´.

    Aan de hand van onder meer oude opnames, foto’s en een heus oud decor van de winkel van Sien wordt meer verteld over de oorsprong en ontwikkelingen vanaf het begin bij Sesame Street America (1969) en Nederland (1976) tot nu.

    Sesamstraat wereldwijd

    Sesamstraat is wereldwijd een begrip geworden voor jong en oud. Het wordt in ruim 140 landen over de wereld uitgezonden, in meer dan 25 verschillende internationale versies. In veel landen wordt via de serie nationale problematiek aan de orde gesteld. Voorbeelden daarvan zijn onder andere HIV in Zuid-Afrika en wederzijds begrip en respect in het Midden-Oosten en Noord-Ierland. In de tentoonstelling is een deel van de Amerikaanse documentaire The World according to Sesame Street te zien, waarin meer verteld wordt over hoe Sesamstraat omgaat met deze maatschappelijke en politieke thema’s.

    Achter de schermen

    Hoe wordt Sesamstraat gemaakt en wat komt er allemaal bij kijken? Bijvoorbeeld het decor, de acteurs, de poppen, de teksten, liedjes en verzen, een opnamedag. Maar wat geheim blijft, is hoe de poppen in werkelijkheid bespeeld worden..hoewel, wie goed kijkt..

    De tentoonstelling is een gezamenlijk project van het Gemeentemuseum Helmond en het Stedelijk Museum Alkmaar. Sesamstraat: schuif gezellig aan is daar van 9 oktober 2010 tot 28 februari 2011 te zien. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Sesame Workshop, CPLG, de NPS en Madurodam

  • Pino

    En tijdens het museum weekend in het weekeind van 10 en 11 april zijn ze gratis geopend van 13:00 to 17:00!

    Dus pak je auto, trein of fiets en kom langs!